Raportti: Laiton pääomapako Afrikasta – mitä Suomi ja EU voisivat tehdä?

18.10.2020

Vihreällä taustalla piirretty kuva afrikan mantereesta joka aukeaa pohjoispäädystään ja sen sisältä karkaa kolikoita ja seteleitä. Kuvassa otsikko "Pääomapako Afrikasta ja mitä Suomi ja EU voisivat tehdä?"

Reilu veron ja Attacin yhdessä julkaisema raportti pureutuu veronkierron ja verovälttelyn keinoin tapahtuvaan pääomapakoon Afrikan maista. 

Viimeisten 50 vuoden aikana Afrikasta arvioidaan paenneen jopa yli tuhat miljardia dollaria pääomaa laittomasti mm. yritysten ja varakkaiden henkilöiden verovälttelystä ja veronkierrosta sekä laittomasta kaupankäynnistä johtuen. 

Addis Tax Inititative on kansainvälinen aloite jonka tarkoituksena on parantaa köyhien maiden veronkantokykyä ja kitkeä laittomia pääomavirtoja. Myös Suomi ja EU ovat aloitteen tukijoita. Veronkantokyvyn parantaminen on edellytys yhteiskuntien kehitykselle ja kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Raportti avaa ongelman juurisyitä sekä esittelee globaaleja ratkaisuja siihen. Lopuksi listataan myös EU:lle tarkoitettuja suosituksia, joiden avulla Afrikan pääomapakoa voidaan kitkeä.  Raportin on laatinut Eva Nilsson ja sen tekoa on tuettu Eurooppa-tiedottamisen valtionavuista.

Voit ladata raportin täältä >